תארו לעצמכם את יוסי שלקח משכנתא ב־2018 בריבית גבוהה יחסית. היום, כמה שנים אחר כך, הריבית בשוק צנחה והוא ממשיך לשלם את הריבית הישנה – אולי בגלל שמרגיש שזה מסורבל להחליף. בפועל, יוסי עלול להפסיד עשרות אלפי שקלים לאורך חיי ההלוואה אם הוא לא יבדוק אפשרות למחזור. זה כמו למצוא כסף על הרצפה – אבל להזיז את היד או לעשות משהו הוא פתאום קשה מהרגיל.
הפוסט הזה מסביר בגובה העיניים מה עומד מאחורי ההתנהגות הזו, מדגים בעזרת דוגמאות מעולמנו, ומשתמש בכלים מעולם הכלכלה ההתנהגותית כדי שנוכל להבין איך לפרוץ את המעגל. בסופו של דבר הכוונה היא לעזור לכם לחסוך כסף אמיתי ולשפר את מצבכם הכלכלי – בלי לחץ, בעזרת כלים פשוטים ונגישים.
במשך השנים העלאות ומפולות הריבית הפכו את הסיפור למורכב יותר: אם לקחתם את המשכנתא בזמן של ריבית גבוהה ונשארתם עם המסלול הישן, אתם עלולים לשלם הרבה יותר ממה שאפשר כיום. למשל, בניתוח כלכלי בארצות הברית נמצא שלבית ממוצע של 200,000 דולר ב־30 שנים עם ריבית של 6.5% שהמחזר בריבית 4.5% חסך יותר מ־80 אלף דולר בריבית לאורך חיי ההלוואה. אצלנו מדובר בעשרות ואף מאות אלפי שקלים לכל היותר – החיסכון מצטבר משמעותית!
אז למה רוב האנשים פשוט לא בודקים את זה? בפשטות, אנחנו לא טיפשים – הסיבה היא פסיכולוגית ולא כלכלית. נבחן כמה הסברים נפוצים ולמה הם פוגעים בנו.
הזדמנות שממש לפנינו: כמה כסף אפשר לחסוך
קודם כל, נכיר את התמונה הכלכלית: אחרי עשור של ריבית נמוכה, במהלך 2022–2023 הריבית עלתה והיום היא כבר בערך ברמה של 4–4.5% (בניגוד לריביות נמוכות ב־2020). במילים פשוטות, אם לקחנו משכנתא לפני כמה שנים בריבית גבוהה, יש סיכוי טוב שהיינו מרוויחים מהעברת המשכנתא (העברת ההלוואה לבנק אחר בריבית חדשה).
כמה אנחנו עלולים להרוויח? מחקר שלא קשור ישירות לישראל מצא שלמים רבים יכולים לוותר על עשרות אלפי דולרים פשוט כי לא עשו מחזור. בישראל, באחד העדכונים האחרונים מצטט מדיה כלכלית שבדיקה גסה העלתה שחיסכון אופייני במחזור הוא בין כ־70 ל־100 אלף ש״ח ואף יותר לאורך כל תקופת ההלוואה. סכום כזה יכול לגמרי לשנות את העמסה על התקציב המשפחתי!
דוגמא חיה: דני נטל משכנתא בשנת 2020 בסך 1 מיליון ש״ח בריבית צמודה ל־3.5%. בשנה שעברה מחזור המשכנתאות הביא ריביות של כ־2.5% (ועכשיו 2025 בערך 3%). אם דני היה עובר לבנק אחר, הוא היה יכול לקצץ את ההחזר החודשי ב־~1,000 ש״ח ולחסוך עשרות אלפים בסוף – אבל הוא דחה את הבדיקה. היום, דני כמו רבים אחרים, ממשיך להסתובב עם משכנתא יקרה במחשבה "אולי יום אחד".
לא רק דני: לפי דו״ח בנק ישראל 2024, ההלוואות הבנקים הוזלו בשנים האחרונות, הודות לתחרות ומעורבות שוק שחיפרה רפורמות שקופות. כלומר, השוק היום יותר נוח לכם כלווים, והבנקים מציעים תנאים אטרקטיביים יותר מאשר לפני כמה שנים. למרות זאת, רבים נמנעים או דוחים את המעקב אחרי הריבית ומשאירים על המגש את המשכנתא הישנה.
עכשיו, כשקיים סיכוי להפחית את הנטל המשפחתי באופן משמעותי – איפה ההתנגדות שלנו נובעת?
מדוע נמנעים ממחזור משכנתא? הטיות פסיכולוגיות
ההתנהגות שלנו מול כסף אינה תמיד רציונלית. כלכלה התנהגותית מסבירה שצורת ההחלטות שלנו מושפעת ממגוון ״עיוותי מחשבה״ ("biases") ורגשות. הנה העיקריות שמתגלות בסיטואציה שלנו:
חשש מהפסד (Loss Aversion)
בתורת הכלכלה ההתנהגותית יודעים שאנו שונאים להפסיד יותר מאשר אוהבים להרוויח סכום דומה. במילים אחרות, "אובדן" של אלפי שקלים היום (עמלות פתיחה, קנס יציאה או סתם תחושת סיכון) ירגיש לנו כאב גדול יותר מאשר השמחה החילופית להרוויח סכום דומה בעתיד הרחוק.
כך, כשאנחנו מסתכלים על מחזור המשכנתא, קל לחשוש מההוצאות הראשוניות – למשל עמלות רישום, טרחה מיותרת או התחייבויות לשנה נוספת – בעוד שהחיסכון המתמשך בחודשים או שנים הבאות מרגיש רחוק ואבסטרקטי. למרבה הצער, ברוב המקרים סכומי ההחזר העתידיים גבוהים בהרבה מההוצאה ההתחלתית, אבל המוח שלנו מושפע מהפחד המיידי.
זוהי בדיוק ההטיה שההפסדים נתפסים כהחזקה גדולה יותר מהתועלת של רווח עקבי. לכן נוטים להתעלם מהזדמנויות חיסכון: הפיצוי הפסיכולוגי מהימנעות מכאב קטן כ"כ גדול, שבפועל חוסם אותנו מלפרק את המשכנתא הישנה לטובת חדשה וחסכונית יותר.
אינרציה והטיית המצב הקיים (Status Quo Bias)
אנשים נוטים להעדיף את המצב הקיים – גם אם הוא פחות טוב – מאשר שינוי שדורש מאמץ. זה בדיוק מה שקורה עם המשכנתא: זוהי ״ברירת המחדל״ שלנו. אנחנו מכירים את התנאים, התרגלנו לגובה ההחזר, ופתאום יש תהליך בירוקרטי לא נעים לעבור מסלול חדש.
גם אם בתיאוריה זה משתלם, ברגע הפנייה לעובד הבנק או למחשבון עלולה להרגיש כמו חוסר ודאות גדולה. כמו במחקר על פסיכולוגיית סוחרים שהסביר שנטיית המצב הקיים גורמת לנו "להעדיף להישאר באותו מצב, גם אם שינוי עשוי להיות מועיל".
במציאות, זה אומר שאנשים רבים פשוט לא עושים את הצעד הקטן לבדוק הצעה בשוק – כי להישאר עם מה שיש מרגיש בטוח יותר. רק כשבסביבה יש פיתוי חזק (למשל, הצעה לשדרג מטעם הבנק שלך) – אז אולי נזוז, אבל בדרך כלל כבר אחרי שהפסדנו זמן.
מורכבות ועומס קוגניטיבי
משכנתא היא הלוואה ארוכה ומורכבת מבחינה מתמטית: תמהילים שונים, ריביות צמודות ולא צמודות, מבני פרעון, ביטוחים ועוד. כל המידע הזה יכול להעמיס ולהרחיק אתנו מתהליך קבלת ההחלטה. כשאנחנו נשאלים כמה עלות גובה ההלוואה, קל לפספס הרבה פרמטרים ולחוש תסכול.
למעשה, במחקרים בתחום מציינים שהתמודדות עם "החלטות מורכבות" עלולה להוות מכשול למיחזור. בקיצור, המחשבה על חישובים רבים, השוואת בנקים ושינויים במסלולים פשוט נדמית קשה מדי לרבים – אז הם מעדיפים לדחות זאת.
עוד מוסיף לזה חוסר הוודאות: אולי לא מבינים אם המחזור באמת יצליח, מהן כל העמלות, ומתי בכלל משתלם לעשות אותו. כל זה יוצר עומס נפשי וכמהפכת "טוב לי כאילו-כן" שמחזיקה אותנו במקום.
דחיינות ופרסטינציה (Present Bias)
הרבה פעמים אנחנו יודעים שמשהו יעשה לנו טוב בטווח הרחוק, אבל פשוט נדחפים לדחות אותו מבלי סוף. זה קורה בדברים פשוטים (נסיעה למכון כושר, השקת תוכנית חסכון, וגם בדברים מורכבים כמו מיסים או… מיחזור משכנתא).
לכל אחד יש נטייה להעדיף סיפוקים מיידיים – להתגלגל על הספה עכשיו במקום לחשוב על ריצת בוקר בסוף החודש – וגם לרדת מהרצפה בדקה הקרובה כדי לשלוח חשבונות. הכלכלה ההתנהגותית קוראת לזה ״נטייה לעתיד הקרוב״ (Present Bias).
מחקר כלכלי חדש מסביר בדיוק את זה: הפרשנות שלנו לעתיד הרחוק מרוקנת את הכוח להניע אותנו לפעולה היום. כלומר, אנשים פשוט מתעכבים עם המחזור. הם אומרים "אפשר עוד שנה" ואז כבר עברו שנתיים-שלוש מאז הלווה הוצאה, והרווח הפוטנציאלי (שבינתיים קצת עלה בגלל הירידה בריבית) נעלם.
בצירוף נעים, אם מוסיפים את הפרסטינציה לפחדים שלעיל, לא יוצא מסלול לשום פעולה – ועד שלא יקרה משהו חיצוני חזק (כמו התראות התקשורת או מצוקה ממשית בתקציב) הפקת מחזור לא תהיה על הפרק.
שנאה מסוימת לבירוקרטיה ולכאב ראש
גם אלמנט פשוט כמו טפסים, פגישות בנק ולכלוך רגליים מוריד את הסיכוי שנעשה מהלך. במצב רגיל אנחנו עסוקים: עבודה, משפחה, חשבונות… אין כוח לפתור עוד יריעה באקסל. אנחנו עלולים להיבהל משוק הבנקים ולהגיד "אוף, כל התהליך מסורבל מדי" – ואז לא ננסה כלל. שוב, הלוואות ארוכות טווח הן מלחיצות בלשון המעטה. לכן גם כשיש הרבה כסף על השולחן, הפשטות והידע חסרים.
בשורה התחתונה, זה טבעי לגמרי להרגיש כך – וברוב המקרים זו לא רשלנות או חוסר ידע. כולנו אנשים עם מגבלות קוגניטיביות ורגשיות. כל הגורמים האלה (הימנעות מהפסד, אינרציה, עומס קוגניטיבי, פרוסטינציה וכו׳) מתגבשים לכדי ״מחסום פסיכולוגי״ שגורם לנו לעכב או לוותר על מיחזור שיכול היה לחסוך לנו כסף ממשי.
איך להשתמש בכסף שמצוי על הרצפה – צעדים פשוטים לפעולה
במילים אחרות: כסף כזה נמצא ממש כאן, אבל אנחנו מוותרים עליו בלי לשים לב. טוב שבדיוק עכשיו יש כלים ותמריצים שיכולים לשבור את המעגל הזה. כמה חדשות טובות:
הממשלה והרגולטורים למענכם
ברפורמת המיחזור האחרונה הוריד בנק ישראל את הנטל הבירוקרטי עליכם. התהליך כיום, אם יש לכם את כל המסמכים, נמשך כשבועיים־שלושה במקום כמה חודשים בעבר. הבנק שלכם אולי יבקש עמלות או מידע, אבל בכל מקרה יש כלים במחשב (מחשבי משכנתא אונליין, מטבחים פיננסיים וכו׳) שיוכלו לחסוך לכם זמן.
הצעות חדשות ומשתלמות יותר
בעקבות התחרות הגוברת, מנסים הבנקים למשוך אתכם בתנאים טובים. ייתכן שאפילו אם תתקשרו לבנק הקיים ותסבירו שאתם בוחנים מעבר, תקבלו הצעה נוחה יותר – סימן טוב לכך שהם נלחמים על הלקוחות.
אל תחששו לבדוק אצל בנק אחר; לפי מקורות, עכשיו הבנקים "יתחרו הרבה יותר על הלקוחות… זה אומר שיופיעו יותר פרסומות למשכנתאות, יותר הטבות, וריביות משופרות. אתם כלקוחות – רק מרוויחים". אם מציעים לכם שדרוג, כדאי להמשיך לבחון גם אופציות חיצוניות.
חישוב פשוט ושקוף
אתם לא צריכים לעשות את כל החישובים במוח. יש היום מחשבון מחזור משכנתא חינמי באתרים רבים, שיכול לתת אינדיקציה מיידית כמה החזר תשלמו בכל תמהיל חדש וכמה חיסכון צפוי.
כל מה שנדרש זה להזין את יתרת ההלוואה, יתרת השנים, והריביות הישנות והחדשות – והמחשב עושה את השאר. לעיתים, כבר עם המספרים האלה תיווכחו שבלבד שתבדקו להצעה חדשה, תוכלו לחסוך, למשל, 500–1,000 ש"ח בחודש.
קחו אחריות, אין התחייבות
בדיקה למיחזור לא מחייבת אתכם לשום דבר. אתם יכולים להתקשר לבנק אחר בביטחון: הם יגישו לכם הצעת ריבית ותמהיל – אך אם לא תמהרו, אתם לא חייבים להסכים. עד שחותמים על מסמכים, תהיו חופשיים לחזור בו.
במילים אחרות, אתם רק מרוויחים – גם אם המצב הנוכחי טוב בעיניכם, שווה לבדוק. כפי שראינו, רוב האנשים שחסכו – עצם המעבר הזה הביא להם שיפור של עשרות אלפי שקלים.
עלויות מול תועלת
כמובן שצריך לבחון גם עלויות כמו קנסות פרעון מוקדם ועמלות. אבל כדאי לזכור: במחזור שמחזיר כדאיות, החיסכון לאורך שנים גובר על העלויות ההתחלתיות. מחשבון פשוט ישווה גם זאת. בקיצור – בדיוק כמו בכל החלטה כלכלית – שקלו צמוד צמוד.
אם עברו שנתיים-שלוש מאז שמשכנתא הוצאתם – בדקו עכשיו
הנקודה היא שאם לקחתם משכנתא בשנים האחרונות, או שאתם כבר 2–3 שנים לאחר שחתמתם על ההלוואה, זה בהחלט הזמן המתאים לבדוק. ככל שהזמן עובר, יוותר פחות רווח להרוויח, וכן בעיות כמו יורד ריבית פריים עלולות לשחק לטובתכם. נסו לחשוב: אם הייתי בודק לפני שנה, הייתי כבר חוסך. אז למה לדחות עוד?
לסיכום: צאו לבדוק – זה פשוט משתלם
הנקודה היא שעם כל הקושי הפסיכולוגי והבירוקרטי, יתרון השינוי הוא עצום. מיחזור המשכנתא יכול להציע לכם הטבה כספית אמיתית – אל תיתנו לפחדים ולדחיינות לשלוט בכך. כלים זמינים היום הופכים את התהליך לפשוט יותר מאי פעם, והרווח בתקרה הוא גבוה מאוד.
אם אתם קוראים את הפוסט הזה, כנראה שחלק מהדברים הזדהו בכם (כמה טוב, חישוב פשוט של החזר מחדש לא יפגע בכם). המעשה הבא פשוט:
- השוו ריבית וקחו בחשבון גם קנסות עזיבה, בעזרת מחשבון מקוון או יועץ משכנתאות.
- שאלו את הבנק שלכם הצעות עדכניות, או התקשרו לבנק אחר ונסו לקבל הצעה למיחזור – בלי להתחייב כלום.
דברים אלה אמנם דורשים מאמץ קטן, אבל קרוב לוודאי שיצאו לכם לטובה. נצלו את התנאים הנוחים (תחרות גבוהה, רכיב ריבית מופחת, וכלים חדשים) ושמרו על הרגליים חמות – גם הימנעות מיידית בקבלת החלטות עשויה להפוך להפסד גדול.
אז מהרו לבדוק – אתם אפילו יכולים להתחיל במחשבון אונליין חינמי. זכרו: אתם עלולים לגלות שכסף רב מאוד מחכה לכם "על הרצפה" ואתם לא צריכים אפילו להתאמץ יותר מדי כדי לאסוף אותו.
בהצלחה!